2.1. Understøttet udstyr

Debian indfører ikke udstyrskrav udover kravene fra Linux- eller kFreeBSD-kernen og GNU-værktøjssættene. Derfor kan enhver arkitektur eller platform som Linux- eller kFreeBSD-kernen, libc, gcc, etc. er blevet porteret til, og for hvem en Debian-port findes afvikle Debian. Se porteringsiderne på http://www.debian.org/ports/arm/ for yderligere detaljer om 32-bit hard-float ARMv7 arkitektursystemer, som er blevet testet med Debian GNU/Linux.

Frem for at forsøge at beskrive alle de forskelige udstyrskonfigurationer, som er understøttet for 32-bit hard-float ARMv7, dette afsnit indeholder generel information og henvisninger til hvor yderligere information kan findes.

2.1.1. Understøttede arkitekturer

Debian GNU/Linux 8 understøtter 10 væsentlige arkitekturer og flere variationer af hver arkitektur kendt som varianter (flavors).

Arkitektur Debian Designation Underarkitektur Variant
Intel x86-baseret i386    
AMD64 & Intel 64 amd64    
ARM armel Intel IXP4xx ixp4xx
Marvell Kirkwood kirkwood
Marvell Orion orion5x
Versatile versatile
ARM med udstyr FPU armhf flerplatform armmp
flerplatform for LPAE-egnede systemer armmp-lpae
64-bit ARM arm64    
MIPS (big endian) mips SGI IP22 (Indy/Indigo 2) r4k-ip22
SGI IP32 (O2) r5k-ip32
MIPS Malta (32-bit) 4kc-malta
MIPS Malta (64-bit) 5kc-malta
MIPS (little endian) mipsel MIPS Malta (32-bit) 4kc-malta
MIPS Malta (64-bit) 5kc-malta
IBM/Motorola PowerPC powerpc PowerMac pmac
PReP prep
Power Systems ppc64el IBM POWER8 or newer machines  
64-bit IBM S/390 s390x IPL fra VM-reader og DASD generisk

Dette dokument dækker intallationen for arkitekturen 32-bit hard-float ARMv7, der bruger kernen Linux. Hvis du er på udkig efter information om en af de andre Debian-understøttede arkitekturer så tag et kig på siderne om Debian-porteringer.

2.1.2. Three different ARM ports

The ARM architecture has evolved over time and modern ARM processors provide features which are not available in older models. Debian therefore provides three ARM ports to give the best support for a very wide range of different machines:

  • Debian/armel targets older 32-bit ARM processors without support for a hardware floating point unit (FPU),

  • Debian/armhf works only on newer 32-bit ARM processors which implement at least the ARMv7 architecture with version 3 of the ARM vector floating point specification (VFPv3). It makes use of the extended features and performance enhancements available on these models.

  • Debian/arm64 works on 64-bit ARM processors which implement at least the ARMv8 architecture.

Teknisk kan flere ARM CPU'er køre enten i endian-tilstand (big eller little), men i praksis bruger hovedparten af de nuværende tilgængelige systemer little-endian-tilstand. Debian/armhf og Debian/armel understøtter kun little-endian-systemer.

2.1.3. Variations in ARM CPU designs and support complexity

ARM systems are much more heterogeneous than those based on the i386/amd64-based PC architecture, so the support situation can be much more complicated.

ARM-systemer er meget mere heterogene end den i386/amd64-baserede pc-arkitektur, hvor alle systemer deler en fælles systemfirmware (BIOS eller/og UEFI) som håndterer initialiseringen af det kortspecifikke grundlæggende udstyr på en standardiseret måde. ARM-arkitekturen bruges hovedsagelig i såkaldte systems-on-chip (SOC'er). Disse SOC'er er designet af mange forskellige firmaer med mange og varierende udstyrskomponeneter selv for den meget grundlæggende funktionalitet krævet for at få systemet i gang. Systemer der bruger dem mangler normalt en fælles grænseflade for systemfirmwaren og som resultat skal Linux-kernen på ARM-systemer håntere mange systemspecifikke problemstillinger på lavt niveau, som håndteres af bundkortets BIOS i pc-verdenen.

I begyndelsen af ARM-understøttelse i Linux-kernen, blev resultatet et krav om at der skulle være en separat kerne for hvert ARM-system i kontrast til en passer alle-kernen for pc-systemer. Da denne fremgangsmåde ikke skalerer til et stort antal forskellige systemer, er arbejde blevet påbegyndt for at tilbyde en enkel ARM-kerne, som kan afvikles på forskellige ARM-systemer. Understøttelse for nyere ARM-systemer bliver implementeret på en måde, som giver mulighed for en flerplatformskerne, men for flere ældre systemer er en separat og specifik kerne stadig nødvendig. Derfor understøtter standarddistributionen for Debian kun installation på et udvalgt antal ældre ARM-systemer udover de nyeste systemer, som er understøttet af ARM-flerplatformskernen (armmp).

2.1.4. Platforme understøttet af Debian/armhf

De følgende systemer er kendt for at fungere med Debian/armhf via flerplatformskernen (armmp):

Freescale MX53 Quick Start Board

IMX53QSB er et udviklingskort baseret på i.MX53 SoC.

Versatile Express

Versatile Express er en serie udviklingskort fra ARM, der består af et basisbundkort, som kan udstyres med diverse CPU-datterbundkort.

Bestemte Allwinner sunXi-baserede udviklingskort og indlejrede systemer

Armmp-kernen understøtter flere udviklingskort og indlejrede systemer baseret på Allwinner A10 (arkitekturkodenavn sun4i), A10s/A30 (arkitekturkodenavn sun5i) og A20 (arkitekturkodenavn sun7i) SoCs. Fuld installationsunderstøttelse er i øjeblikket tilgængelig for de følgende sunXi-baserede systemer:

  • Cubietech Cubieboard 1 + 2 / Cubietruck

  • LeMaker Banana Pi og Banana Pro

  • LinkSprite pcDuino

  • Mele A1000

  • Miniand Hackberry

  • Olimex A10-Olinuxino-LIME / A10s-Olinuxino Micro / A13-Olinuxino / A13-Olinuxino Micro / A20-Olinuxino-LIME / A20-Olinuxino-LIME2 / A20-Olinuxino Micro

  • PineRiver Mini X-Plus

Systemunderstøttelse for Allwinner sunXi-basreede enheder er begrænset til drivere og enhedstræ-information tilgængelig i hovedkernen for Linux). Den Androidafledte linux-sunxi.org 3.4-kerneserie er ikke understøttet af Debian.

Hovedlinjen for Linuxkernen understøtter seriel konsol, ethernet, SATA, USB og MMC/SD-kort på Allwinner A10, A10s/A13 og A20 SOC'er, men har ikke en standarddriver for skærmen (HDMI/VGA/LCD) og lydudstyr i disse SoC'er. NAND-flashhukommelse, som er indbygget i nogle sunXi-baserede systemer, er ikke understøttet.

Brug af en lokal skærm er teknisk muligt uden standarddrivere for skærmen via infrastrukturen simplefb i hovedlinjekernen, som afhænger af opstartsindlæseren U-Boot for initialisering af skærmudstyret, men dette er ikke understøttet af U-Boot-versionen i Debian 8.

SolidRun Cubox-i2eX / Cubox-i4Pro

Cubox-i-serien er et sæt af små, kubisk-formede systemer baseret på Freescale i.MX6 SoC-familien. Systemunderstøttelse for Cubox-i-serien er begrænset til drivere og information om enhedstræet tilgængelig i hovedlinjen af Linuxkernen; Freescale 3.0-kerneserien for Cubox-i er ikke understøttet af Debian. Tilgængelige drivere i kernen i hovedlinjen inkluderer seriel konsol, ethernet, USB, MMC/SD-kort og skærmunderstøttelse over HDMI (konsol og X11). Derudover er eSATA-porten på Cubox-i4Pro understøttet.

Wandboard Quad

Wandboard Quad er et udviklingskort baseret på Freescale i.MX6 Quad SoC. Systemunderstøttelsen er begrænset til drivere og enhedstræinformation i Linuxkernens hovedlinje; dem wandboard-specifikke 3.0 og 3.10 kerneserie fra wandboard.org er ikke understøttet af Debian. Hovedlinjens kerne inkluderer driverunderstøttelse for seriel konsol, skærm via HDMI (konsol og X11), ethernet, USB, MMC/SD og SATA. Understøttelse for de indbyggede lydindstillinger (analog, S/PDIF, HDMI-Audio) og for det indbyggede WLAN/Bluetooth-modul er ikke tilgængelig i Debian 8.

Generelt giver ARM-flerplatformsunderstøttelsen i Linuxkernen mulighed for at køre debian-installer på armhf-systemer som ikke eksplicit er anført ovenfor så længe, at kernen brugt af debian-installer har understøttelse for målsystemets komponenter og en enhedstræfil for målet er tilgængelig. I disse tilfælde kan installationsprogrammet normalt tilbyde en fungerende brugerlandsinstallation, men kan sandsynligvis ikke gøre at systemet automatisk starter op, da dette i mange tilfælde kræver enhedsspecifik information.

Når du bruger debian-installer på sådanne systmer, så skal ud manuelt gøre systemet opstartsbart i slutningen af installationen, f.eks. ved at køre de krævede kommandoer i en skal startet inden fra debian-installer.

2.1.5. Platforme der ikke længere understøttes af Debian/armhf

EfikaMX

EfikaMX-platformen (Genesi Efika Smartbook og Genesi EfikaMX nettop) er blevet understøttet i Debian 7 med en platformspecifik kerne, men er ikke understøttet mere fra og med Debian 8. Koden krævet for at bygge den tidligere anvendte platformspecifikke kerne er blevet fjernet fra Linuxkernens opstrømskilde i 2012, så Debian kan ikke tilbyde nyere bygninger.

2.1.6. Flere processorer

Understøttelse af flere processorer — også kaldt symmetrisk flerbehandling eller SMP — er tilgængelig for denne arkitektur. Standard Debian 8-kerneaftrykket er blevet kompileret med understøttelse for SMP-alternativer. Dette betyder at kernen vil detektere antallet af processorer (eller processorkerner) og automatisk vil deaktivere SMP på systemer med en processor.

Det at have flere processorer i en computer var tidligere kun en problemstilling for serversystemer i den dyre ende, men er blevet mere udbredt de seneste år næsten overalt med introduktionen af såkaldte flerkerne-processorer. Disse indeholder to eller flere processorenheder, kaldt kerner, i en fysisk chip.

2.1.7. Understøttelse af grafikkort

Debians understøttelse for grafiske grænseflader bestemmes af den underliggende understøttelse i X.org's X11-system. På moderne pc'er, virker skærmen normalt med det samme. Om avancerede grafikkort-funktioner såsom 3D-udstyrsaccelleration eller udstyrsaccelleret video er tilgængelig, afhænger af det faktiske grafikudstyr brugt i systemet og i nogle tilfælde af installationen af yderlige firmware-aftryk (se Afsnit 2.2, “Enheder som kræver firmware”). I meget få tilfælde har der været rapporter om udstyr hvor installation af yderligere grafikkort-firmware var krævet selv for grundlæggende grafikunderstøttelse, men dette har været sjældne undtagelser.

Nearly all ARM machines have the graphics hardware built-in, rather than being on a plug-in card. Some machines do have expansion slots which will take graphics cards, but that is a rarity. Hardware designed to be headless with no graphics at all is quite common. Whilst basic framebuffer video provided by the kernel should work on all devices that have graphics, fast 3D graphics invariably needs binary drivers to work. The situation is changing quickly but at the time of the jessie release free drivers for nouveau (Nvidia Tegra K1 SoC) and freedreno (Qualcomm Snapdragon SoCs) are available in the release. Other hardware needs non-free drivers from 3rd parties.

Detaljer om understøttede grafikkort og pegeenheder kan findes på http://xorg.freedesktop.org/. Debian 8 leveres med X.Org version 7.7.

2.1.8. Udstry for netværksforbindelse

Næsten alle netværksgrænsefladekort (NIC) understøttet af Linux-kernen bør også være understøttet af installationssystemet; drivere bliver normalt indlæst automatisk.

32-bit hard-float ARMv7, er de fleste indbyggede Ethernet-enheder understøttet og moduler for yderligere PCI- og USB-enheder tilbydes.

2.1.9. Ekstraudstyr

Linux understøtter en bred vifte af udstyr såsom mus, printere, skannere, PCMCIA/CardBus/ExpressCard- og USB-enheder. De fleste af dette udstyr er dog ikke krævet under installation af systemet.